Radioaktivní voda uniká z Fukušimy dál

04.04.2011 10:47

Umělá pryskyřice má zacelit zhruba dvaceticentimetrovou trhlinu v betonové šachtě reaktoru č. 2 v japonské jaderné elektrárně Fukušima poté, co pokus o ucpání závady betonem selhal.V sobotu firma Tepco, provozovatel elektrárny, oznámila, že objevila puklinu v betonové jímce reaktoru, kterou uniká do ovzduší radiace v hodnotě tisíc milisievertů za hodinu a navíc prosakuje kontaminovaná voda i do oceánu.

Technici společnosti začali lít do šachty beton, aby úniky zastavili. Televize NHK však o tři hodiny později sdělila, že voda brání tvrdnutí betonu a šachta dál prosakuje. „Beton se neosvědčil, zkusíme pryskyřici. Kontroly ostatních pěti reaktorů neobjevily žádné praskliny,“ prohlásil v NHK Džuničiró Katojama z Úřadu pro jadernou a průmyslovou bezpečnost (NISA). Včera už dorazili do elektrárny armádní specialisté, včetně žabích mužů. Jejich úkolem bude zalít puklinu pryskyřicí.

Dostat poškozenou elektrárnu pod kontrolu ale může trvat i několik měsíců, přiznal týž den Hidehiko Nišajama, mluvčí NISA.„V následujících týdnech, budeme čelit rozhodujícímu okamžiku, ani to však nebude znamenat konec. Na to, aby se reaktory dostaly pod kontrolu, se musí obnovit chladicí systém zničený tsunami a inženýři musí zastavit únik radiace do ovzduší a moře,“ dodal. NISA nyní zvažuje víc možností, jak zchladit poškozený reaktor.