Radioaktivní vodu Japonci vypustí do moře

05.04.2011 10:46

Japonská elektrárenská společnost Tepco, která provozuje jadernou elektrárnu Fukušima 1 poškozenou zemětřesením, plánuje vypustit slabě radioaktivní vodu do moře. Uvedla to včera japonská televize NHK. Do moře se vypustí 11 500 tun radioaktivní vody, která se nahromadila v poškozených zařízeních. Mluvčí společnosti zdůraznil, že jde o vodu jen lehce radioaktivní. „Musíme zastavit vytékání do oceánu co nejdříve. Naléhavě žádáme společnost TEPCO, aby urychleně jednala,“ řekl včera na tiskové konferenci mluvčí japonské vlády Jukio Edano. Nahromaděná radiace z úniku, který zatím odolává veškerému úsilí o zastavení, „bude mít rozsáhlý dopad na oceán“, dodal mluvčí.

Nejmenovaný činitel operátora fukušimské elektrárny upozornil, že může trvat i několik měsíců, nežli se podaří dostat pod kontrolu vážné potíže, které v jaderné elektrárně způsobilo zemětřesení, respektive následná přívalová vlna tsunami z 11. března.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Jukija Amano včera japonskou jadernou krizi podle agentury AP označil za velkou výzvu, která musí mít významný dopad na budoucí zabezpečení jaderných elektráren.

Inženýři ve Fukušimě se snaží zjistit, kudy z jednoho z reaktorů uniká voda. Ke sledování včera použili dokonce koupelové soli, aby jim mléčně zabarvené proudění pomohlo vystopovat zdroj úniku.

TEPCO zvažuje, že v moři u elektrárny postaví jakousi zástěnu, která by zabránila proudění radioaktivní vody dále do oceánu. Zatím se ale nerozhodla, jaký materiál použít.

Zdroj: Hospodářské noviny