Reakce na dopis otištěný v MfDnes

29.04.2011 23:33

 

Reaguji na dopis Pavla Vojty, předsedy o.s. Blue-Green, uveřejněný v MFDnes 28.4. na straně B4.

Odpor proti Temelínu – nová vlna postaru

Pan Vojta využívá opravdu postaru rétoriky, která je již léta přežitá. Zmiňuje teatrální akce za peníze z Rakouska. Akce za peníze z okolních zemí se přeci denodenně odehrává právě v Temelíně, který možná živí pana Vojtu. On je pak hercem a na pozadí mu prozatím páří Temelín. Kdyby objasnil, kam až temelínský proud dráty dovedou, byl by možná původní zdroj příjmů na tuto výstavu zcela totožný s tím jeho. Megalomanský Temelín jsme totiž nikdy nepotřebovali a proud vyvážíme.

Polopravdy nebo lži jsou vlastní právě těm, kteří mluví o tom, že se v jaderných elektrárnách neděje nic závažného v případě havárií, ani při stoprocentně bezvadném provozu, který pan Vojta zřejmě na planetě bude těžko hledat. Achilovou patou jaderných továren je mimo zátěž z těžby a zpracování uranové rudy a přepracování vyhořelého paliva právě jeho hromadění. Přítomnost nezchlazeného jaderného produktu je po čtvrt století nejcitelnější v nedalekém Černobylu. Nenormální úroveň radiace u sarkofágu navíc kolísá, hrozí jeho zhroucení. Právě proto nebudou nový bezpečnostní překryv montovat přímo nad místem katastrofy, což by nebyl problém u katastrof nejaderných. Ty jsou totiž hned či později ve svém ohnisku „bezzubé“.

Přednáškou o výhodnosti jádra by se nám pan Vojta asi na střeše sarkofágu nepodbízel. Kdyby Fukušima stála u Týna, nepodbízel by se dnes ani v Domě knihy Kanzelsberger, protože je ve třicetikilometrové zóně. Nechci nikoho poslední větou strašit, varuji vždy a všude zejména před vyhořelým palivem, včetně temelínského. Pevně doufám, že je pravděpodobnost podobné přírodní katastrofy v ČR malá.

Pan Vojta mě v průběhu přednášky opakovaně napadl, že jsem na úvod za pořádající OIŽP o.s. zmínil možnost apokalypsy na Temelíně, čímž se snažil zajímavé vyprávění narušit. Mluvil jsem v této souvislosti pouze o výše uvedených haváriích a ta probíhající ve Fukušimě se bohužel stále více přibližuje k apokalypse černobylské.

Pan Vojta však nenechal na pokoji ani přednášejícího – měl-li na srdci srovnání zařízení v Černobylu a Temelíně, mohl je posluchačům předvést sám a nenaříkat nad tím, že tak neučinil přednášející. Proč by to taky dělal, když tématem referátu byl Černobyl a nikoli Temelín.

Kdyby byla naše široká veřejnost znalá všech technických detailů, atom by již dávno odmítla. Občanská iniciativa pro ochranu životního prostředí (https://oizp.cz) zatím současné jaderné patálie průběžně připomíná návštěvníkům nového webu. Avšak tento web, ani letošní činnost, nebyly žádnou novou vlnou. Přednášku, mši i výstavu jsme domlouvali již na podzim.

Pavel Vlček, předseda Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí o.s.

..............................................

Fórum čtenářů

28.4.2011 Mladá fronta DNES str. 4 Jižní Čechy

Pavel Vojta

Odpor proti Temelínu -nová vlna postaru

V jihočeské příloze MF DNES jsem si přečetl článek o nové vlně připravovaných akcí proti Temelínu, kterou organizují všemožná sdružení odpůrců jaderné energie.

Tito aktivisté využili jednak současných problémů na JE Fukušima a také 25. výročí havárie 4. bloku JE v Černobylu. Proto o. s. Jihočeské matky a OIŽP uspořádaly akci v Českých Budějovicích v knihkupectví Kanzelsberger přednášku a vernisáž. Přednášku Ing. D. Stráského k tomuto výročí jsem si poslechl a vernisáž fotografa Vašků prohlédl. Fotografie jsou dokumenty, které jsou poučné, ale odborníci na jádro se z havárie poučili a zajištění nových jaderných elektráren je na zcela jiné úrovni. A tím se dostávám k přednášce odborníka Stráského. Popsal příčiny vzniku havárie, ale hned je doplnil o zcela fantasmagorické možnosti a zveličil důsledky havárie, což se dalo vzhledem k objednatelům přednášky očekávat.

Z úvodního proslovu Pavla Vlčka z OIŽP bylo jasné, že celá akce má především posloužit k ovlivňování veřejnosti proti JE Temelín. Proto mi vadilo, že Stráský nereagoval na moji žádost, aby publiku vysvětlil rozdíly mezi černobylským reaktorem a jeho ochranou a temelínským reaktorem a jeho ochrannou obálkou.

Je zřejmé, že nová vlna protijaderných aktivit bude vedena postaru - aktivisté budou vykládat polopravdy, nebo dokonce lži a budou očekávat, že publikum neznalé technických detailů se jimi nechá zmanipulovat. Jako vždy sázejí na hlasité a teatrální akce, pořádané za peníze od rakouské vlády. Skutečná technická úroveň zařízení a pravda o ní je nezajímá.

Pavel Vojta, předseda o.s. Blue-Green