Rozhodující den Fukušimy

18.03.2011 11:11

Obnovení dodávek proudu do čerpadel poničené elektrárny by mohlo ukončit krizový stavJaponsko týden po zemětřesení - Boj o odvrácení jaderné katastrofy ve Fukušimě včera vrcholil

a normálních okolností se takovouto technikou hasí tak maximálně lesní požáry. Včera však i tak technologicky vyspělý stát jako Japonsko musel sáhnout k velice „primitivním“ prostředkům, aby se pokusil zastavit hrozící katastrofu v jaderné elektrárně Fukušima 1.

Největší armádní vrtulníky Chinook, vyztužené proti radiaci na spodku ocelovou deskou, se snažily na poškozené reaktory svrhnout tuny mořské vody.

Během dne byly nasazeny i vojenské vozy s vodními děly, které mají oproti běžným požárním vozům tu výhodu, že je posádka nemusí při zákroku opouštět. V okolí reaktorů totiž byla tak vysoká úroveň radiace, že to nebylo možné. Cílem tun svržené mořské vody nebyly přitom ani tak reaktory, jako nádrže s vyhořelým palivem, kde se stále ještě rozžhavené tyče dlouhé měsíce chladí a kde nedostatek vody hrozil roztavením nepříliš silných obalů a velkým únikem radiace.

Z reaktorů pak největší obavy panovaly kolem třetího, který na rozdíl od zbylých používal také plutonium, které je vysoce radioaktivní.

Fukušima 1 zřejmě prožívá rozhodující chvíle, které rozhodnou o tom, zda se havárie nezmění v jadernou katastrofu. „Zažíváme teď rozhodujících osmačtyřicet hodin. Tyto dva dny rozhodnou o všem,“ uvedl Thierry Charles, ředitel francouzského Institutu radiologické ochrany a nukleární bezpečnosti.

V elektrárně bojuje o ochlazení reaktorů stále kolem sto osmdesáti lidí, většina jsou zaměstnanci Fukušimy, část pak profesionální vojáci. Pracují po krátkých směnách, aby snížili riziko radiace, ale iluze o dopadech své „záchranné mise“ na své zdraví si nedělají. Téměř jistě už podle expertů úroveň radiace, kterou museli vydržet, překročila zdraví bezpečnou míru.

Zdroj: Lidové noviny