Seismolog varoval provozovatele Fukušimy už před dvěma roky. Nic se nezměnilo

30.03.2011 10:56

Přední japonský seismolog už v roce 2009 upozorňoval provozovatele elektrárny Fukušima, že zařízení může kdykoliv zasáhnout mimořádně velké zemětřesení a vlna tsunami. Informuje o tom ve středu agentura AFP.

"Operátoři jaderné elektrárny musí přijmout preventivní opatření i proti extrémně vzácným přírodním katastrofám," uvedl Jukinobu Okamura z výzkumného centra pro zemětřesení. "Nemohou si být nikdy jistí, zda k takové katastrofě dojde. Pokud je tu však i jen nepatrná možnost, měli by jednat," dodal

Okamura se věnuje historickému výzkumu velkých zemětřesení nejen v Japonsku. Na schůzi se zástupci společnosti TEPCO, která elektrárnu Fukušima I provozuje, a Úřadu pro jadernou a průmyslovou bezpečnost (NISA) se před dvěma roky snažil upozornit na nebezpečí, které regionu hrozí.

Seismolog na základě poznatků z historických záznamů o ničivém zemětřesení z roku 869 zjistili, že obrovská vlna tsunami tehdy zničila severovýchod Japonska. Tato katastrofa se i po více než 1100 letech stále objevuje v japonském lidovém vyprávění.

Podle Okamury však společnost TEPCO na jeho varování před zemětřesením a tsunami před dvěma roky vůbec nereagovala. Stejně tak NISA hrozbu podcenila a nevyzvala TEPCO, aby se na případnou katastrofu připravili.

Okamura dále uvedl, že březnové zemětřesení bylo ještě silnější než to z roku 869.

Zdroj: eurozpravy.cz