Soud zamítl dočasné soudní pozastavení provozu japonské jaderné elektrárny Sendai

12.04.2016 10:28

Japonský nejvyšší soud dne 6. dubna zamítl návrh ze strany skupiny obyvatel na dočasné soudní pozastavení provozu prvního a druhého bloku jaderné elektrárny Sendai, které provozuje společnost Kyushu Electric Power Company v prefektuře Kagošima. Bloky jaderné elektrárny Sendai jsou v současné době jedinými provozovanými jadernými bloky v Japonsku.

Skupina občanů z prefektury Kagošima a dalších sousedních prefektur podala v květnu roku 2014 k distriktnímu soudu v Kagošimě návrh na soudní zákaz provozu jaderné elektrárny Sendai. Skupina tvrdí, že nové bezpečnostní požadavky místního regulačního úřadu Nuclear Regulation Authority (NRA) představené v červenci roku 2013 jsou příliš laxní v oblasti ochrany jaderné elektrárny Sendai před zemětřeseními a sopečnými erupcemi.

V dubnu roku 2015 soud tento návrh zavrhl. Předsedající soudce dospěl k názoru, že podle posledních zjištění jsou nové bezpečnostní požadavky adekvátní a že elektrárna je tak dostatečně zabezpečena.

Toto soudní rozhodnutí tehdy umožnilo obnovu provozu prvních dvou bloků elektrárny, které se staly prvními restartovanými jadernými bloky v Japonsku. První blok jaderné elektrárny Sendai byl restartován v srpnu minulého roku, druhý blok provoz obnovil v říjnu.

Skupina občanů však po zamítavém rozsudku u soudu v Kagošimě podala dovolání proti soudnímu rozhodnutí k nejvyššímu soudu. Nejvyšší soud dne 6. dubna letošního roku dovolání zamítl s tím, že „neshledal, že by byla porušena nebo ohrožena jakákoliv osobní práva žalobců.“ Společnost Kyushu uvedla, že soud žádala o zamítnutí odvolání s tím, že bloky jsou dostatečně zabezpečeny proti veškeré předpokládané seizmické aktivitě a že tak neexistuje žádné konkrétní nebezpečí nehody či úniku radioaktivních materiálů.“

Společnost uvedla, že rozhodnutí soudu bere v potaz studie společnosti o bezpečnosti elektrárny. „Věříme, že soud učinil správné rozhodnutí,“ dodala firma.

Provoz obnovil také třetí a čtvrtý blok japonské jaderné elektrárny Takahama společnosti Kansai Electric Power Company v prefektuře Fukui. Třetí blok elektrárny byl restartován 29. ledna letošního roku, čtvrtý blok výrobu obnovil 26. února. Čtvrtý blok jaderné elektrárny Takahama byl ale hned vzápětí dne 29. února odstaven kvůli problémům na energetickém výstupu elektrárny. Soudní příkaz vydaný dne 9. března si pak vynutil i odstavení třetího bloku elektrárny. Oba bloky tak zůstávají dodnes mimo provoz.

Zdroj: World Nuclear News