Technici se odvážili do třetího reaktoru ve Fukušimě

24.05.2011 23:08

 

Poprvé po dvou měsících od katatrofy v japonské jaderné elektrárně Fukušima poprvé technici vsoupili do třetího rektorového bloku. Na sobě neměli žádné lepší oblečení než ostatní pracovníci, kteří se nyní nacházejí v areálu havarované jaderné elektrárny: o ochranným oblekem a dýchacím přístrojem poprvé vstoupili dva muži do silně poškozeného třetího reaktorového bloku elektrárny, aby zjistili stav bloku, sdělil provozovatel zařízení, společnost Tepco.

Tito dva pracovníci se v bloku zdrželi deset minut. Radioaktivní zatížení zde dosahovalo méně než tři milisieverty. Limitní hodnota je přitom 250 milisievertů na rok. Předtím technici vstoupili do reaktorových budov 1 a 2.

Provozovatel elektrárny Tepco byl v této souvislosti kritizován za svou informační politiku. Firma Tepco totiž o vstoupení svých zaměstnanců do 3.reaktorového bloku informovala až následně, za což se později omluvila. Při vstupu do 2.reaktorového bloku v úterý technici nezjistili žádné větší škody na technice.

V reaktorovém bloku č.3 došlo po ničivém zemětřesení a následné vlně tsunami v polovině března několikrát k tavení jaderného paliva a také k explozi vodíku, která odstřelila střechu budovy.

I přes četné nezdary chce společnost Tepco dostat havarované reaktory do ledna příštího roku pod kontrolu. Pod palbu kritiky se kromě provozovatele elektrárny dostala i japonská vláda, která aby Tepco ochránila před finančním bankrotem, podpořila koncern v přepočtu 43 miliardami euro.

https://www.spiegel.de/panorama/0,1518,763705,00.html