U Fukušimy zůstala zapomenuta zvířata

16.04.2011 23:42

Jsou hladová, nemocná a vyčerpaná. Postávají na zápraží domů, pobíhají po ulicích a čekají na návrat svých majitelů. Při povinné evakuaci obyvatel z okolí jaderné elektrárny Fukušima zůstala mnohá zvířata zapomenuta. Teď k nim nikdo nesmí. Ochránci zvířat ale zákaz porušují a opuštěným tvorům se snaží pomoci.

Když obyvatelé měst v blízkosti elektrárny Fukušima opouštěli v březnu kvůli jaderné havárii své domovy, mnozí tam své domácí mazlíčky nechali. Věřili, že se zakrátko vrátí. Zvířata zatím už měsíc čekají v opuštěných městech na návrat svých pánů, spousta z nich i uhynula.

Úřady se ale k jejich záchraně nechystají a majitele zvířat do oblasti nepustí. "Rozumím jadernému nebezpečí a všemu, ale prostě tam (ta zvířata) byla ponechána, aby umřela hladem," zlobí se například ochránkyně zvířat Isabella Gallaon-Aoki z organizace Japan Earthquake Animal Rescue and Support.

Ta je jednou z organizací, která úřední zákaz porušuje a jejíž členové riskují v radiací zamořeném okolí elektrárny zdraví, aby bezradným zvířatům pomohli. Lidé si mezitím už zvykli jim posílat své adresy s prosbami, aby jejich miláčky zachránili.

A nespočet dalších zvířat tam zůstává, popsala aktivistka. Kromě domácích mazlíčků opustili mnozí Japonci i svá užitková zvířata. Agentura AP vydala snímky uhynulých krav v Minami Somě nebo opuštěných prasat ve vepřínech.

Japonské úřady televizi CNN sdělily, že nemají žádné předpisy ohledně zvířat během evakuací lidí. Úroveň radiace, kterou naměřili v evakuační zóně dva fotografové, podle televize nebyla natolik vysoká, aby způsobila okamžité zdravotní problémy. Mohla by se ale projevit na zdraví lidí z dlouhodobého hlediska.

 

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/u-fukusimy-zustala-zapomenuta-zvirata-hladoveji-a-cekaji-na-sve-pany-1jm-/zahranicni.asp?c=A110414_121551_zahranicni_ipl