V okolí Fukušimy bylo nalezeno radioaktivní stroncium v půdě

13.06.2011 19:34

 

Ve vzorcích půdy v japonské havarijní oblasti byly nyní objeveny také stopy radioaktivního stroncia. Látka může způsobit leukémii. Nálezy ale nemusí být přímo nebezpečné.

Nebezpečná látka byla nalezena na celkem 11 místech v provincii Fukušima, ve které se nachází také havarovaná jaderná elektrárna Fukušima 1, oznámilo ve čtvrtek japonské ministerstvo hospodářství.

Podle údajů japonského úřadu jaderného dozoru je však nepravděpodobné, že by stroncium představovalo bezprostřední nebezpečí pro lidské zdraví, informovala agentura Kjódó. Odborníci mluví o stronciu jako o „zabijákovi kostí“. Látka poškozuje kostní dřeň a může způsobit leukemii.

Mezitím provozovatel havarované jaderné elektrárny, společnost Tepco, začal testovat nově instalovaný systém určený pro nakládání se silně radioaktivní vodou. Pomocí tohoto systému má být voda očištěna od radioaktivních látek. Technici dostali v uplynulých měsících do útrob jaderné elektrárny milióny litrů vody, pomocí které chladili poškozené reaktory.

Voda je tak radioaktivně zamořena a znemožňuje další opravy chladícího systému. Ve zničené jaderné elektrárně Fukušima 1 se podle údajů společnosti Tepco nachází více než 100.000 litrů silně radioaktivní vody. V průběhu minulého týdne přicházely z jaderné elektrárny samé špatné zprávy. Uvnitř elektrárny byla naměřena dosud nejvyšší radioaktivita.

https://www.focus.de/panorama/welt/tsunami-in-japan/japan-knochenkiller-strontium-in-fukushima-gefunden_aid_635525.html