V půdě kolem Fukušimy je plutonium

30.03.2011 10:57

Japonsko včera vyhlásilo nejvyšší pohotovost v boji s radioaktivním ohrožením. V parlamentním projevu to uvedl premiér Naoto Kan s tím, že země momentálně prochází největší krizí od druhé světové války.

Od mohutného zemětřesení a následného tsunami, jež zpustošilo rozsáhlý pás východního pobřeží Japonska, uplynuly už skoro tři týdny. Ale poškozenou jadernou elektrárnu ve Fukušimě se stále nedaří „zklidnit“. Ba naopak, situace se spíš zhoršuje. Nově Japonci oznámili, že do půdy kolem elektrárny uniklo vysoce toxické plutonium. Sice prý v množství, které neohrožuje lidské zdraví, ale i tak... Plutonium patří podle odborníků k nejnebezpečnějším látkám na zeměkouli.

Únik svědčí o vážném porušení jaderného paliva. „Plutonium je látka, která uniká při vysokých teplotách, takže pokud k úniku došlo, musí být jaderné palivo poškozené. Zasáhlo-li poškození i ochranný obal reaktoru, je situace vážná,“ prohlásil Sakae Muto, viceprezident elektrárenské společnosti TEPCO, jež Fukušimu provozuje.

Ale větším problémem je pořád radioaktivní voda v betonových tunelech pod reaktory. Podle nedělních měření její radioaktivita stotisíckrát překračuje normu. A je potřeba tuto vodu odčerpat, protože bez toho nebude možné obnovit chlazení reaktorů. Odčerpání přitom může podle odborníků trvat i měsíce. A navíc, ve stejné chvíli, kdy se pracovníci elektrárny snaží tuhle nebezpečnou vodu dostat pryč, jinou musí do komplexu pumpovat - aby chladili reaktory.

Na čtyři stovky techniků, kteří se bezprostředně podílejí na omezení škod v elektrárně, pracuje v krajně obtížných podmínkách. Spí na matracích podložených olověnými deskami, aby se chránili před radiací. Vstávají časně a stravování omezují jen na rychlou snídani, protože přes den není na jídlo čas. Snaží se maximálně využít denní světlo, protože práce po setmění je nebezpečná. Večer se scházejí na poradě, aby se podle japonského zvyku potleskem a skandováním hesla „zvítězíme“ vzájemně povzbudili. Kdy se už konečně podaří nebezpečí z Fukušimy zažehnat? Nikdo neví.