Ve Fukušimě byla dokončena konstrukce na odstranění jaderného paliva z bazénu třetího bloku

02.03.2018 22:53

Nad zavážecím strojem – který pomůže odstranit palivo ze skladovacího bazénu ve třetím bloku jaderné elektrárny Fukušima Dajiči – byl nainstalován kryt. Odstraňování paliva má podle plánu začít v polovině roku 2018.

Část reaktorové budovy, která chránila servisní podlahu třetího bloku, byla zničena při výbuchu vodíku tři dni po cunami v březnu roku 2011 – což zanechalo palivovou nádrž nechráněnou a pokrytou troskami, včetně mnoha zkroucených ocelových nosníků.

Jakmile byly odstraněny největší kusy sutin, začala společnost Tokyo Electric Power Company (Tepco) s výstavbou samostatné konstrukce, která usnadní odstranění 566 palivových souborů ze skladovacího bazénu s využitím dálkově ovládaného jeřábu. Tato 54 metrů vysoká konstrukce zahrnuje ocelový rám, filtrační ventilaci a klenutou část na vrcholu pro umístění jeřábu. Tato konstrukce – měřící 57 metrů na délku a 19 metrů na šířku – není upevněna přímo na reaktorové budově, ale je podepřena na zemi na jedné straně a proti budově turbíny na straně druhé.

Instalace první z osmi částí klenuté střechy krytu byla uskutečněná v srpnu minulého roku. Zavážecí stroj a jeřáb byly instalovány v listopadu.

Společnost Tepco dne 21. února oznámila, že poslední část klenuté střechy byla umístěna asi dva týdny před plánovaným termínem. Odstraňování palivových souborů bude prováděno od poloviny letošního roku.

Palivo vyjmuté ze třetího bloku bude zabaleno pro přepravu na krátkou vzdálenost do místního společného bazénu pro ukládání paliva, avšak bude nutné je zkontrolovat a zbavit prachu i nečistot.

Zdroj: World Nuclear News