Ve Fukušimě naměřili nejsilnější záření od jaderné havárie v roce 2011

06.02.2017 12:25

Od havárie v jaderné elektrárně Fukušima, kterou způsobila ničivá vlna tsunami, v březnu uplyne šest let. Úroveň radiace v poničených blocích zůstává stále vysoká. V jednom z reaktorů dokonce japonská společnost Tepco naměřila vůbec nejvyšší hodnoty záření od roku 2011.
V tlakové nádobě jednoho ze tří reaktorů poškozených během ničivé havárie elektrárny naměřila společnost záření v hodnotě 530 sievertů za hodinu. Jedná se o absolutní rekord v měření, který mnohonásobně překonal poslední naměřené maximum (73 sievertů za hodinu).Tak vysoká úroveň radiace zaskočila provozovatele elektrárny i experty, kteří ji označují jako něco „nemyslitelného“. Aby špatných zpráv nebylo málo, společnost zároveň oznámila, že v obalu tlakové nádoby téhož reaktoru objevila metr širokou díru, kterou do něho pravděpodobně vypálilo roztavené jaderné palivo, k jehož poničení došlo poté, co vlna tsunami vyřadila chladící systémy. K definitivnímu určení příčiny ale bude dle společnosti třeba dalších analýz.
Zpráva o mimořádném záření bezesporu nepotěšila tisíce dělníků, kteří pracují na odklízení následků jaderné havárie. Radioaktivní záření může být životu nebezpečné, někteří už přitom s vážnými zdravotními důsledky bojujíSpolečnost se snaží mírnit obavy veřejnosti. Oznámila, že záření ven z reaktoru neuniká.

Zdroj: https://www.info.cz/magazin/ve-fukusime-namerili-nejsilnejsi-zareni-od-jaderne-havarie-v-roce-2011-4137.html