Ve Fukušimě zaznamenali po nedávném zemětřesení zvýšený únik vody z havarovaných reaktorů

25.02.2021 12:24

Několik dní po nedávném zemětřesení v oblasti Fukušimy v Japonsku byl zaznamenán zvýšený únik chladicí vody ve dvou blocích jaderné elektrárny Fukušima. Zřejmě se jedná o další poškození kontejnmentů jaderné elektrárny.

Zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy škály bylo zaznamenáno 13. února jednu hodinu před půlnocí přibližně 90 km od jaderné elektrárny Fukušima. Hypocentrum zemětřesení bylo 60 km pod zemským povrchem. Krátce po zemětřesení společnost TEPCO oznámila, že elektrárna nebyla tímto zemětřesením nijak poničena.

Od března 2011, kdy japonská jaderná elektrárna havarovala, pumpuje TEPCO vodu do kontejnmentu reaktorů prvního a třetího bloku. Hlavním účelem čerpání vody je udržení vody pro chlazení těchto bloků. Hlavní příčinou havárie elektrárny bylo silné zemětřesení, které vyvolalo následnou vlnu tsunami. Ta zaplavila jak výrobní bloky, tak také záložní diesel generátory, což znemožnilo efektivně chladit bloky. Po nehodě byly provedeny činnosti pro zmírnění následků a zabránění šíření radioaktivních látek z reaktorů, například pomocí ledové stěny.

V minulém týdnu společnost informovala, že hladina vody v prvním i třetím reaktoru klesá. Na prvním bloku poklesla hladina vody o 70 cm, zatímco na třetím bloku pouze o 30 cm. Zvýšený únik vody z kontejnmentů znamená také zvýšené množství vody, která je do budov čerpáno a s tím spojené větší množství radioaktivního odpadu. Celková kapacita, kterou je TEPCO schopno skladovat, je přibližně 1,37 milionů tun vody. Tato kapacita bude pravděpodobně vyčerpána v létě příštího roku.

Společnost prozatím nezaznamenala snížení hladiny vody na druhém výrobním bloku, jelikož byly detekční systémy odstraněny kvůli přípravě na vyjmutí roztaveného paliva.

„Příčinou úniku vody může být dodatečné porušení částí kontejnmentu reaktorů vlivem zemětřesení. Budeme nadále sledovat veškeré parametry,“ informovala společnost TEPCO.

„Nebyly pozorovány žádné významné změny tlaku ani teploty na dně nádob reaktorů. Nebyla zjištěna ani vyšší míra radioaktivity systému, zvýšená aktivita aerosolů v ovzduší, či zvýšená povrchová aktivita na stěnách budov. Zemětřesení nebude mít žádný dopad na další aktivity spojené s řešením následků nehody. Předpokládá se, že uniklá voda zůstává uvnitř reaktorových budov.“

„Prozatím nebyly potvrzeny žádné významnější výkyvy hladiny vody v budovách reaktorů, nicméně bude třeba provést důkladnější hodnocení. Sledování parametrů bude zajištěno i nadále,“ dodala společnost TEPCO.

 

https://oenergetice.cz/elektrarny-svet/ve-fukusime-zaznamenali-nedavnem-zemetreseni-zvyseny-unik-vody-havarovanych-reaktoru