Ve Fukušimě zemřel technik

16.05.2011 23:15

 

Zaměstnanec japonské jaderné elektrárny Fukušima, poničené v březnu zemětřesením o síle 9 stupňů Richterovy škály a následnými obřími přívalovými vlnami tsunami, v sobotu zkolaboval a zemřel v jedné z budov elektrárny. Potvrdilo to vedení firmy Tepco, provozovatel elektrárny Fukušima.

„Muž ve věku mezi šedesáti a sedmdesáti lety zkolaboval ve chvíli, kdy přenášel nářadí na místo ukládání odpadu. Stalo se tak hodinu poté, co zahájil směnu. Příčina jeho smrti zatím není známa. Lékaři v jeho těle nezaznamenali úroveň radioaktivity, která by ohrožovala jeho život,“ prohlásil Najuki Macumoto, tiskový mluvčí firmy Tepco.

Podle japonské televize NHK technika, který si první směnu odbyl teprve v pátek, chránil po celém těle ochranný oděv, měl i masku a rukavice. Jeho kolegové také potvrdili, že muž netrpěl zdravotními problémy. Sobotní smrt je první přímo v budově jaderné elektrárny od 11. března, kdy rekordně silné otřesy půdy a až 11metrové vlny tsunami udeřily na komplex Fukušima.

V sobotu vyplul do Fukušimy obrovský plovoucí ostrov, jehož média překřtila na megaprám. V doku jokohamského přístavu prošla plošina, původně určená pro sportovní rybáře, od počátku dubna přestavbou tak, aby mohla pojmout milióny litrů silně radioaktivní vody z podzemních tunelů elektrárny Fukušima.

zdroj: Právo