Výsledek průzkumu druhého i dalších bloků JE Fukušima

30.01.2018 11:27

Vnitřní vyšetřování primární kontejnmentové nádoby druhého bloku v poškozené jaderné elektrárně Fukušima Dajiči v Japonsku bylo dokončeno podle plánů – dne 19. ledna, oznámila společnost Tokio Electric Power Company (Tepco). Průzkum – pomocí zavěšené naklápěcí kamery připojené k teleskopickému vodícímu nástavci – identifikoval ložiska a komponenty palivové soustavy v oblasti dolní části podstavce.

Vnitřek havarovanýho bloku (zdroj: WNN)V únoru 2017 poslala společnost Tepco robota ve tvaru škorpiona – vyvinutého ve spolupráci této společnosti a institutu International Research Institute for Nuclear Decommissioning (IRID) – do primární kontejnmentové nádoby druhého bloku. Tento průzkum zjistil, že část roštu uvnitř podstavce této budovy klesnul. Přestože robot nebyl schopen dosáhnout oblasti přímo pod tlakovou nádobou reaktoru, společnost uvedla, že shromážděné informace jí mohou pomoci určit způsob likvidace tohoto bloku.

„Robotické zkoumání vnitřního prostoru druhého bloku, zejména v oblasti podstavce na základně reaktoru, je nezbytné pro určení polohy a stavu paliva, které se během nehody v roce 2011 natavilo a deformovalo,“ uvedla dne 19. ledna společnost Tepco. „Avšak proniknutí do této oblasti bylo výzvou kvůli troskám z nehody, které zablokovaly cestu robotům navrženým tak, aby dokázali prolézt složitým prostředím a aby byli odolní proti vysoké úrovni záření, které omezuje životnost elektronických zařízení.“

Společnost dne 19. ledna provedla vyšetřování v primární kontejnmentové nádoby druhého bloku za použití zavěšené kamery naklápěné na teleskopickém nástavci. Malé radiaci odolné zařízení bylo vyvinuto také za spolupráce společnosti Toshiba a institutu IRID.

Zařízení bylo zavedeno do primární kontejnmentové nádoby pomocí trubky o průměru 12 cm. Toto zařízení obsahovalo vodicí trubku o délce 13 m a průměru kolem 11 cm. K tomuto zařízení byla připojena další teleskopická vodicí trubka o délce asi 5 m. Na konci byl namontován modul kamery o hmotnosti 2 kg. Kamerový modul obsahoval dvě kamery – naklápěcí kameru a kameru s „ptačími“ kamerami – stejně jako LED osvětlovací jednotku, dozimetr a teploměr.

Po přezkoumání snímků pořízených zařízením společnost Tepco uvedla: „Bylo zjištěno, že celé dno podstavce je pokryto pískovými a jílovitými ložisky. Některé komponenty palivové soustavy spadly na dno podstavce a ložiska považovaná za palivo v blízkosti těchto padlých složek byla identifikována jako nečistoty.“

Společnost Tepco také provedla robotické průzkumy primárních kontejnmentových nádob na prvním a třetím bloku v jaderné elektrárně Fukušima Dajiči.

V březnu minulého roku provedla společnost Tepco průzkum primární kontejnmentové nádoby prvního bloku v JE Fukušima Dajiči za pomocí robota PMORPH vyvinutého společností Hitachi-GE Nuclear Energy a institutem IRID. Robot – vybavený dozimetrem a vodotěsnou kamerou – provedl měření radiace a pořídil digitální snímky z deseti různých měřicích bodů uvnitř nádoby tohoto bloku.

Následně v červenci společnost vložila ponorného robota se šroubovým pohonem vyvinutého společností Toshiba a institutem IRID do primární kontejnmentové nádoby třetího bloku.

Zdroj: atminfo.cz/World Nuclear News