Vysoká radiace vyděsila Japonce

28.03.2011 10:59

Desetmilionkrát vyšší hodnoty radioaktivního záření než obvykle. Taková zpráva přišla včera z japonské jaderné elektrárny ve Fukušimě. Naštěstí šlo jen o technickou chybu na měřicím zařízení. Večer pak technici měření opakovali a výsledky byly příznivější.

Nebezpečnou hladinu záření zjistili dělníci v turbogenerátorové budově elektrárny, když sem přišli odčerpávat zamořenou vodu. Kvůli tomu museli být okamžitě evakuováni, a nemohli tak pokračovat v sanaci poškozených budov.

Energetická firma Tepco se snaží odčerpat vodu ze všech čtyř bloků elektrárny. V minulých dnech sice ta samá voda chladila reaktory, ale teď naopak brání sanačním pracím. Navíc do ní uniklo velké množství radioaktivních látek a způsobila již ozáření desítky pracovníků.

Situace se mírně lepší v okolí elektrárny, kde podle posledních měření úroveň radiace klesá. Zdaleka ale není vyhráno, protože stále není jasné, jestli jsou jádra reaktorů a vyhořelé palivové tyče dostatečně chlazeny. To potvrzuje i šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukijo Amano. „Bude třeba udělat ještě mnoho věcí, aby krize skončila,“ řekl Amano deníku New York Times.

V Japonsku mezitím čím dál víc sílí kritické hlasy proti společnosti Tepco, která jadernou elektrárnu ve Fukušimě provozuje.

Vedení firmy totiž přiznalo, že nejméně tři ozáření technici pracující u třetího bloku nebyli vůbec informováni o tom, že tam budou vystaveni drasticky vysokým hodnotám záření.

Podle některých lidí navíc nehoda nemusela mít tak hrozivé následky. „Kdyby (ve firmě) řádně fungovaly informační toky, mohlo se možná nehodě zabránit,“ řekl podle agentury DPA nejmenovaný vysoký manažer Tepca japonskému deníku Jomiuri.

Zdroj: Deník