Z evakuační zóny kolem Fukušimy se stává uzavřená zóna

26.04.2011 23:37

 

Japonsko vyhlásilo kolem havarované jaderné elektrárny Fukušima oficiální uzavřenou zónu. O uzavřené zóně v okruhu 20 kilometrů kolem elektrárny informoval ve čtvrtek při své návštěvě v provincii Fukušima japonský premiér Naoto Kan. Nikdo nesmí do uzavřené zóny vstupovat bez státního povolení.Území bylo již předtím evakuační zónou, neplatil sem však zákaz vstupu. Pravidla zakázané zóny vstupují v platnost o čtvrteční půlnoci. Zákaz vstupu se týká především 80.000 přeživších obyvatel ze zóny.

Do zóny dříve vstupovali lidé, kteří se navraceli do svých domovů a vyzvedávali si zde své osobní věci. Nyní bude povoleno pouze jedné osobě na domácnost, aby vstoupila do zóny na dvě hodiny a nejnutnější věci z domů vyzvedla. Tyto osoby smějí vstoupit do zakázané zóny pouze v ochranných oblecích a s použitím dozimetrů. To se však nevztahuje na obyvatele, jejichž obydlí se nachází v oblasti do tří kilometrů kolem havarované jaderné elektrárny. Tito lidé do zóny vůbec vstupovat nesmějí.

Provozovatel jaderné elektrárny Fukušima 1, společnost Tepco, oznámila, že se stabilizací situace v jaderné elektrárně Fukušima se dá počítat nejdříve za šest až devět měsíců.

https://www.focus.de/panorama/welt/erdbeben-todeszone-um-fukushima-akw-wird-sperrgebiet_aid_620342.html