Z Fukušimy unikla do moře radioaktivita...

21.04.2011 23:40

Z jaderné elektrárny Fukušima 1 unikl do moře radioaktivní látky v množství překračující roční normu 20 000krát. Celková hodnota radioaktivity se odhaduje na 5000 terabecquerelů, uvedla ve čtvrtek elektrárenské společnost Tepco.

Podle s firmy šlo především o vysoce radioaktivní vodu, unikající z druhého reaktoru elektrárny. Únik byl zjištěn 2. dubna a zastaven o čtyři dny později. Odhadovaných 5000 terabecquerelů je ale jen zlomek pro tomu, co uniklo z elektrárny od zemětřesení z 11. března do vzduchu. Odhaduje se že do vzduchu se dostaly radioaktivní látky v množství 370 000 až 630 000 terabecquerelů.

Japonský premiér Naoto Kan ve čtvrtek oznámil, že se vláda rozhodla uzavřít dvacetikilometrovou zónu okolo jaderné elektrárny Fukušima 1, vážně poškozené 11. března vlnami tsunami. O uzavření se hovořilo už při rozšíření evakuačního pásma z dvaceti na třicet kilometrů. Dosud mělo do dvacetikilometrové zóny přístup osmdesát tisíc lidí, kteří se mohli vracet do svých domů pro své věci. Nyní budou mít jen dvě hodiny na to, aby si vzali, co potřebují Všechny věci se ale budou testovat, zda nejsou příliš ozářené.