Zemětřesení jako obří červ. Ve filmu musí Japonsko zachránit osiřelá teenagerka

26.02.2023 16:21

Od zemětřesení a vlny tsunami, které na východě Japonska zabily téměř 20 tisíc lidí a trvale poškodily jadernou elektrárnu Fukušima, uplyne v březnu 12 let. Dnes už vyrůstá generace dětí s touto tragédií neobeznámených. Právě to chce změnit přední japonský režisér Makoto Šinkai s novým animovaným filmem Suzume.

Z dobrodružného fantasy snímku už se v Japonsku stal kasovní trhák, od listopadu utržil v přepočtu přes 100 milionů dolarů a potvrdil rostoucí renomé autora, který proslul již několika filmy, například Zahrada slov. Mezinárodní premiéru měla novinka tento týden na právě vrcholícím festivalu v Berlíně.

"Chtěl jsem se s celým japonským publikem podělit o vzpomínku na tu obrovskou katastrofu z roku 2011, protože dnes už vyrůstají lidé, kteří ji nepamatují," vysvětluje animátor a režisér Makoto Šinkai. Podle něj veřejnost na katastrofu nesmí zapomenout tím spíš, že Japonsko kvůli své poloze čelí přírodním pohromám často, zemi průměrně otřese 1500 zemětřesení za rok. Krátce po loňské japonské premiéře Suzume ostatně ostrov Kjúšú, odkud pochází hrdinka filmu, zažil zemětřesení o síle 5,6 stupně Richterovy škály.